Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Siyatik sinirin kalçada piriformis kası arasından geçtiği yerde tuzaklanmasıdır. Zayıf kişilerde uzun süreli sert yerde oturmalarda ve arka cepte bulunan cüzdan veya kart gibi bir nesnelerin basısıyla da tuzaklanabilir. Yine siyatik sinir kalça kemiğinden ayrılmadan önce yapışıklıklar gösterdiği için bacakların aşırı gerilmesine bağlı olarak sinirde gerginlik ortaya çıkar ve ayaklara giden peroneal-tibial dalların zarar görmesine neden olabilir.
Siyatik sinir nöropatisinde klinik bulgular başlangıçta ağrı, hafif uyuşmalar ya da kuvvet kayıpları şeklindedir. Belirtiler zaman içerisinde artma veya azalma gösterebilir. Piriformis sendrom siyatik sinir dağılımına uygun nörolojik semptomlarla karakterizedir. Ayakların yürürken aşağı ve yukarı kaldırılmasında meydana gelen güç kayıpları yürüme zorluğu yaratabilir.
Tanı muayene ve elektrofizyolojik testler (EMG) ile konur. Ayırıcı tanıda lomber disk hernileri ve bel darlıkları akılda tutulmalıdır.
Dış sebeplere bağlı hasarlarda genellikle kendiliğinden iyileşme oluşur. İçten meydana gelen lezyonlarda ise cerrahi tedavi kararı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Tuzaklanmanın derecesine bağlı olarak sinirin rahatlatılması, direk siniri sıkıştıran piriform adalenin gevşetilmesi veya sinir onarımı yapılabilmektedir.