top of page

Osteomalazi kemik dokusunun mineralizasyon bozukluğudur. Hücre dışı sıvıda kalsiyum ve fosfat eksikliği, kemik yapımından sorumlu olan hücrelerin fonksiyon bozukluğu, hatalı kollojen üretimi vb. nedeni ile meydana gelir. Kalsiyum ve fosfat eksikliğinin en önemli nedeni emilim bozukluğudur. İskelet ağrısı, kamburluk ve uzun kemik kırıkları ile seyredebilir.

 

Osteoporoz yaşlanma durumunda ve menapoz sonrası kadınlarda sık izlenen bir durumdur. Seks hormonlarında azalma nedeni ile oluşur. Kötü beslenme alkol ve sigara kullanımı da etyolojide yer alır. Kemik kitlesi azalır ve kırılgan hale gelir. Omurga ve kalça kırıkları en sık görülen durumdur.

 

Paget hastalığı, osteitis deformans olarak da bilinir. Kontrolsüz kemik dokusunda kayıp ve yeni, kalın ama yumuşak kemik oluşumu ile giden bir hastalıktır. Bel ve kalça bölgesi en sık tutulur. Kanda alkalen fosfataz ve asit fosfataz belirgin oranda yükselmiştir. Kalsium, fosfat ve parathormon normaldir.

 

Ankilozan spondilit genetik bir faktör olan ve HLA B27  pozitifliği ile giden eklem kapsülü, bağları etkileyen bir hastalıktır. Sakroiliak eklem tutulumu sık görülür ve sıklıkla bel fıtığı ile karışır. Romatoloji ve fizik tedavi uzmanlarınca tedavisi yapılır.

 

Reiter sendromu üretrit, konjiktivit ve artrit (eklem romatizması)  üçlü bulgusu ile seyreder. HLA B27 %80 pozitiftir. İnflamatuar barsak hastalıklarında, fibromiyaljide, romatoid artritte, piyojenik ve granülamatöz hastalıklarda aksiyel iskelet tutulabilir.

bottom of page